Oldalak

2013. szeptember 9., hétfő

Veganok a libamáj fesztiválon

Kakuk Bálint beszámolója:

5 vegan aktivista társammal beszivárogtunk a Libamájfesztiválra. Célunk nem az volt hogy szabotáljuk a rendezvényt, hanem az, hogy vegan alternatívát mutassunk a libamáj szerelmeseinek egy gerilla kóstoltatás keretein belül.


Az alternatíva pedig egy növényi pástétom volt, ami minden tekintetben állta a sarat, hiszen még egy libatöméssel foglalkozó hölgy is valódinak hitte. Mondjuk szerinte kevés tepertőt daráltunk a pástétomba. Ezzel nem is tévedett, mert a semmitől kevesebbet nem is lehet beletenni. persze megkaptuk a dogmatikus érveket, miszerint Isten azért teremtette az állatokat...stb, de ezekkel most nem foglalkoznék, mert mindenki ismeri a hasonló érveket.
Ami viszont nem mindennapos, az az, hogy milyen meglepő az emberek számára, hogy egy vegán pástétom ilyen finom lehet. Volt aki azt mondta, hogy ha dönteni kéne libamáj és a növényi pástétom között, akkor (immár a libatömés hátterét megismerve) a növényit választaná! Ugyanez az úr azt mondta, ez volt a legfinomabb pástétom, amit eddig kóstolt. 


Egy másik 4 fős társaság is nyitottan fogadta az információkat, és kiderült, hogy az egyik hölgy 8 éves unokája lelkiismereti okokból nem eszik húst. "Sajnálja az állatokat" Persze azonnal megerősítést adtam a hölgynek, hogy ezzel nincs semmi baj, és hogy nem szabad elnyomni, ezt a tiszta szándékot, és ráerőltetni a húsevést. Remélem könnyebb lesz a kis unokának a jövőben. 



Sajnos közvetlenül ezután kitoloncoltak minket a biztonságiak, de nem adtuk fel, és a fesztivál bejáratánál, de már a külső oldalon folytattuk az akciót. A legpozitívabb fogadtatást is itt kaptuk, egy idősödő angol pártól. A férj többször is kóstolt, "I love it kijelentéssel" annyira ízlett neki a pástétom, majd mikor megtudták, hogy egy libamájfeszt előtt állunk, és hogy valójában vegan aktivisták vagyunk a fesztivál ellensúlyaként, akkor az úr hitetlenkedve visszakérdezett: "Libamáj fesztivál?" Majd aktivista társam felé nyújtotta a kezét, hogy kezet fogjon vele, és megköszönje, hogy ott vagyunk. "Köszönöm! Ez csodálatos dolog! Csodálatos!" Végül elmondták, hogy a lányuk szintén állatvédő aktivista Angliában.



Megítélésem szerint nagyon hasznos volt ez az akció, és nyitottan fogadták az emberek. Máskor is csinálnunk kell, amit ezen a hétvégén elkezdtünk. Sikerült szép napot zárnunk, és talán szebb napot teremteni állattestvéreink számára.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.511042442303325.1073741842.483485295059040&type=1https://www.facebook.com/269lifeHungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése